Μεσουράνημα Κατεύθυνση Άνθρωπος

Το ωροσκόπιο (ή ο αστρολογικός χάρτης) είναι ένας κύκλος ο οποίος χωρίζεται σε 12 τμήματα (12 Οίκοι) – όχι απαραίτητα ίσα μεταξύ τους, όπου το κάθε ένα τμήμα (Οίκος) έχει την δική του μοναδική ερμηνεία. Οι βασικοί πυλώνες οι οποίοι καθορίζουν την θεμελιώδη ύπαρξη του ανθρώπου είναι τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Γωνιακοί Οίκοι), δηλαδή η Ανατολή (Ωροσκόπος ή Πρώτος Οίκος), η Δύση (Έβδομος Οίκος), ο Βορράς (Τέταρτος Οίκος ή Ναδίρ) και ο Νότος (Δέκατος Οίκος ή Μεσουράνημα). Σαν ενεργειακή πυξίδα, οι τέσσερις κατευθύνσεις ανάλογα με το ζώδιο που καταλαμβάνουν σε έναν χάρτη, καθορίζουν την πορεία του ανθρώπου μέσα στην ζωή, ανάμεσα στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο. Αυτό που καλείται ένα άτομο να κάνει είναι να κατανοήσει τον χαρακτήρα του μέσω του Ωροσκόπου, να κατευθύνει παραγωγικά αυτήν την διαδικασία με την μορφή της συνεργασίας μέσω του έβδομου οίκου, να συνθέσει πρακτικά αισθήματα ασφάλειας και δόμησης σε εσωτερικό επίπεδο μέσω του τέταρτου οίκου και τέλος να αναδυθεί ψηλότερα από αυτό που αναγνωρίζει μέχρι σήμερα, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ως άνθρωπος (= ἄνω + θρώσκω + ὄπωπα, κοιτάζω προς άνωθεν) μέσω του δέκατου οίκου, και να ανέλθει ψηλότερα από τις ιδιότητες του Ωροσκόπου του.

Κλίμακα ΆνθρωποςΣήμερα λοιπόν θα αναφερθούμε σε αυτό το κάλεσμα, στο Μεσουράνημα, το οποίο λίγο ή πολύ έχουμε μία ιδέα για το τι είναι. Το Μεσουράνημα (10ος οίκος) στην αστρολογία συμβολίζει το υψηλότερο σημείο στον αστρολογικό χάρτη και σαν σημείο του ορίζοντα είναι ο Νότος. Κάθε κοσμική ενέργεια, όπου σε αντίθεση με τον τέταρτο ο οποίος την συγκεντρώνει και την διατηρεί για λόγους ασφάλειας και προστασίας, ο δέκατος την μετασχηματίζει και την “προσφέρει” – προβάλλει ξανά στο περιβάλλον, την εξάγει δηλαδή ανανεωμένη και αξιοποιήσιμη. Ο δέκατος οίκος συνεπώς, δηλώνει την εικόνα του εαυτού μας την οποία επιθυμούμε να συνθέσουμε για να την δείχνουμε προς τα έξω, την συνεισφορά μας στην κοινωνία και πόσο ψηλά θέλουμε ν’ αναρριχηθούμε μέσα σ’ αυτήν. Επίσης, εκδηλώνεται μία εγγενής ανάγκη η οποία είναι εσωτερική και υποσυνείδητη – η επιθυμία να μας κρατάνε “ζωντανούς” στην μνήμη τους οι άνθρωποι ώστε να μην οδηγηθούμε στην λήθη.

Άνθρωπος Κορυφή ΕπιτυχίαΣε πιο απτό και καθημερινό επίπεδο, μέσα από τον δέκατο οίκο εκφράζονται οι ποιότητες της κοινωνικής μας θέσης, η αίσθηση του κύρους, της καταξίωσης αλλά και της τιμής, η κοινωνική μας φύση αλλά και η στάση μας απέναντι στην κοινωνία. Φανερώνονται οι φιλοδοξίες μας, οι επαγγελματικοί μας στόχοι, η επιθυμητή καριέρα καθώς και η αξιοποίηση της, δηλαδή η κατεύθυνση μας στον επαγγελματικό τομέα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σε αυτόν τον Οίκο ως προς το είδος ή την σταδιοδρομία της καριέρας που θα ακολουθήσουμε. Ανάλογα όμως με το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του δέκατου, γίνεται αμέσως κατανοητός ο τρόπος εξωτερίκευσης και έκφρασης των επιλογών μας.

Επιπρόσθετα, όντας μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, αναλαμβάνουμε κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις – άμεσες ή έμμεσες – απέναντι στο κράτος, στην κοινωνία αλλά και στους εαυτούς μας, οι οποίες φαίνονται σε αυτόν τον Οίκο, όπως επίσης και η σχέση μας με την εκάστοτε επικρατούσα εξουσία.

Τέλος, φανερώνεται το είδος της σχέσης που έχουμε αναπτύξει με τους γονείς μας, κυρίως αυτού του γονέα ο οποίος λειτούργησε ως ενεργητικό, δοτικό και εξελικτικό πρότυπο σε αντίθεση με τον άλλον γονέα που αντιπροσωπεύεται από τον τέταρτο οίκο και αποτελεί το στοργικό πρότυπο το οποίο ανέλαβε την ανατροφή μας. Οι συγκεκριμένοι δύο αντίθετοι συντελεστές, δηλαδή η ανεξάρτητη σχέση μας με τον πατέρα αλλά και με την μητέρα μας, επηρεάζουν την αντίληψη και την κατανόηση μας περί των πάντων μέχρι και την τελευταία μας πνοή. Αυτός ο κύκλος της εξελικτικής διαδικασίας λειτουργεί συνεχώς, κάνοντας την ίδια περιφορά ξανά και ξανά μέχρι εμείς να τελειοποιηθούμε.

*Ρίξτε μία ματιά στο προηγούμενο αστρολογικό μας άρθρο στο οποίο μιλάμε για τον Ωροσκόπο πατώντας εδώ.

*Επίσης, διαβάστε τις εβδομαδιαίες προβλέψεις του ζωδίου σας για το διάστημα από 24/11 με 1/12 πατώντας εδώ.

6 thoughts on “Δέκατος Οίκος – Μεσουράνημα – Ζενίθ – Νότος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *