Γυναίκα Πεταλούδες

Τα πάντα είναι ενέργεια. Η ενέργεια δεν χάνεται, μετασχηματίζεται, επομένως, οτιδήποτε κάνουμε είναι μια μορφή ενέργειας. Κάθε μας επιλογή είναι ενέργεια, από το να πιούμε καφέ το πρωί μέχρι τον άνθρωπο που θα επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας σε όλη μας την ζωή και ούτω καθεξής. Η κάθε μας δράση δημιουργεί τις αιτίες για την επόμενη δράση. Εφόσον η κάθε μας δράση είναι ενέργεια, κατευθύνεται προς τους υπολοίπους γύρω μας, διότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδεόμαστε μεταξύ μας, καθώς και όπως προαναφέραμε η ενέργεια δεν χάνεται, μετασχηματίζεται. Επακόλουθα, αυτό σημαίνει ότι η αρχική μας ενέργεια κάποτε θα γυρίσει πίσω σε μας με άλλη μορφή. Αυτός είναι o Νόμος του Κάρμα, ο οποίος είναι μηχανισμός του Ντάρμα. Ντάρμα σημαίνει όλα εν τάξη ή όλα στην θέση τους. Από αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι η δική μας δράση θα έρθει αργότερα να μας βάλει σε τάξη. Κοινώς “Με τα χεράκια μας, βγάζουμε τα ματάκια μας”!

 

Έτσι, η κάθε μας δράση – ενέργεια Κάρμα, η οποία φέρεται ως σανσκριτική λέξη, ετυμολογικά Καρ σημαίνει δράση, ενώ Μα σημαίνει το αποτέλεσμα. Διαφαίνεται λοιπόν, ότι κάθε μας σκέψη, συναίσθημα, πράξη μέσω του Κάρμα, κάποια στιγμή μέσα στον χωροχρόνο, θα μας ανταποδώσει στο ίδιο ποσοστό ένα τετελεσμένο φαινόμενο. Σε αστρολογικό επίπεδο, η αναφορά και η αναγνώριση αυτής της ιδιότητας γίνεται από τους Δεσμούς που σχηματίζει η Σελήνη, στους οποίους και θα αναφερθούμε στο σημερινό μας άρθρο.

 

Η ατομική συνειδητότητα και εσωτερική τάση του καθενός από εμάς, εκφράζεται από την τοποθέτηση του Ήλιου σε Ζώδιο και Οίκο. Όσον αφορά όμως την προσωπικότητα μας (την περσόνα μας) αλλά και το υποσυνείδητο, έχουμε σαν ερέθισμα τον κραδασμό από την τοποθέτηση της Σελήνης σε Ζώδιο και Οίκο. Η Σελήνη σαν ένα από τα δύο Φώτα (το άλλο είναι ο Ήλιος), έχει μία ιδιάζουσα μαγνητική επιρροή στον κάτοχο του αστρολογικού χάρτη. Επακόλουθα, οι Δεσμοί της Σελήνης λειτουργούν ως βάσιμοι σηματοδότες στην ζωή του ανθρώπου.

 

Τι είναι λοιπόν οι Δεσμοί της Σελήνης; Πρόκειται για διαμετρικά αντίθετα σημεία τα οποία δημιουργούνται από την “διασταύρωση” της σεληνιακής εκλειπτικής με την εκλειπτική της Γης. Όταν η Σελήνη διασχίζει το νότιο γεωγραφικό πλάτος της Γης για να περάσει προς το Βορρά, το σημείο αυτό ονομάζεται Σεληνιακός Βόρειος Δεσμός. Παρόμοια, όταν διασχίζει το βόρειο γεωγραφικό πλάτος της Γης για να περάσει στον Νότο, το σημείο ονομάζεται Σεληνιακός Νότιος Δεσμός. Δεν είναι κάποια στερεά σώματα στον ουράνιο θόλο, αλλά καθαρά μαθηματικά σημεία. Η κατάλληλη και παραγωγική αξιοποίηση τους έχει χαρακτηριστικά εσωτερικής φύσεως.

 

Οι Δεσμοί της Σελήνης κινούνται με ανάδρομη φορά, χρειάζονται περίπου ενάμιση χρόνο για να περάσουν σε άλλο ζωδιακό ζεύγος, και περίπου κάθε δεκαεννιά χρόνια επιστρέφουν στο ίδιο ζώδιο. Στον αστρολογικό χάρτη τώρα, αυτό που πραγματοποιείται κάθε δεκαεννιά χρόνια, είναι η επιστροφή των δεσμών στην γενέθλια θέση τους, δηλαδή στις ίδιες μοίρες και στον ίδιο οίκο. Συνεπώς, από αυτή την δραστηριότητα κάθε δεκαεννιά χρόνια ο άνθρωπος φτάνει στην ολοένα και πιο διευρυμένη κατανόηση και αποδοχή της εξελικτικής του διαδικασίας. Επιπρόσθετα, όταν οι μεγάλες φάσεις της Σελήνης, δηλαδή η Πανσέληνος και η Νέα Σελήνη προκύψει να συντονιστούν με την πορεία των Δεσμών, έχουμε τις λεγόμενες Εκλείψεις.

 

Παραπάνω, αναφερθήκαμε στο γεγονός πως οι Δεσμοί είναι ουσιαστικά διαμετρικά αντίθετα σημεία και ότι πορεύονται ανάμεσα σε ζεύγη ζωδίων. Αυτό σημαίνει πως πραγματοποιούν μία όψη αντίθεσης κι ότι οι δύο Δεσμοί βρίσκονται σε αντίθετα ζώδια, δηλαδή μόλις ο Βόρειος Δεσμός τοποθετείται στις 5 μοίρες του Σκορπιού, τότε ο Νότιος αυτόματα βρίσκεται στις 5 μοίρες του Ταύρου, ενώ σε έναν χάρτη εάν ο Βόρειος είναι στον ένατο οίκο, ο Νότιος τοποθετείται στον τρίτο. Προς το παρόν δεν θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν οι αστρολογικές τοποθετήσεις που είπαμε, οπότε για την ερμηνεία του Βόρειου και του Νότιου Δεσμού σε ζώδια και οίκους θα αναφερθούμε σε ερχόμενα άρθρα μας. Τα ζεύγη λοιπόν των ζωδίων σε Βόρειο και Νότιο Δεσμό (ή τα ζεύγη των οίκων) έχουν ως εξής:

 

  • Κριός – Ζυγός ή Ζυγός – Κριός (Πρώτος – Έβδομος Οίκος) ,
  • Ταύρος – Σκορπιός ή Σκορπιός – Ταύρος (Δεύτερος – Όγδοος Οίκος),
  • Δίδυμοι – Τοξότης ή Τοξότης – Δίδυμοι ( Τρίτος – Ένατος Οίκος),
  • Καρκίνος – Αιγόκερως ή Αιγόκερως – Καρκίνος (Τέταρτος – Δέκατος Οίκος),
  • Λέων – Υδροχόος ή Υδροχόος – Λέων (Πέμπτος – Ενδέκατος Οίκος),
  • Παρθένος – Ιχθύες ή Ιχθύες – Παρθένος ( Έκτος – Δωδέκατος Οίκος).

 

Πέραν αυτών των βασικών λεπτομερειών, οι Δεσμοί στην Ανατολική και κυρίως στην Ινδουϊστική Φιλοσοφία – Αστρολογία, εκφράζουν βαθύτερα φαινόμενα. Για τους ανθρώπους που πιστεύουν στην μετενσάρκωση των ψυχών, ο Νότιος Δεσμός (ή η ουρά του Δράκου) συμβολίζει τις προηγούμενες ζωές μας, τα εγγενή μας ταλέντα, τον τρόπο που τείναμε να ζούμε και να λειτουργούμε, το οικείο που ενστερνιζόμαστε και μας κρατάει δέσμιους από το να προχωρήσουμε μπροστά και να δοκιμάσουμε το διαφορετικό. Ο Βόρειος Δεσμός (ή κεφαλή του Δράκου) δείχνει τα εργαλεία που χρειάζεται να αξιοποιήσουμε για να σμιλεύσουμε τα πνευματικά και νοητικά μας χαρακτηριστικά, ώστε να αναγνωρίζουμε τι είναι κατάλληλο αποκτώντας την γνώση του εαυτού μας αλλά και την αποδοχή του πλησίον μας. Είναι επίσης ο δείκτης για την εξελικτική μας πορεία σε αυτήν την ζωή, η επιθυμία μας για εμβάθυνση και επέκταση, και η ροπή μας για θεμελιώδη ανάπτυξη.

 

Θα κλείσω με δύο αγαπημένα αποφθέγματα τα οποία συμβολίζουν με λιτά και περιεκτικά λόγια την αξία και την κατανόηση της θέσης και της αξιοποίησης των Δεσμών στην ζωή μας.

 

  • Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο. Καρλ Γιούνγκ, 1875-1961
  • Η μοίρα οδηγεί εκείνον που την ακολουθεί και σέρνει εκείνον που αντιστέκεται. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.

Διαβάστε το πρόσφατο αστρολογικό μας άρθρο Δέκατος Οίκος – Μεσουράνημα – Ζενίθ – Νότος.

Επίσης, δείτε και τις εβδομαδιαίες μας προβλέψεις για το διάστημα από 1/12 έως 8/12 πατώντας εδώ.

Γραφτείτε στο News Letter μας πατώντας εδώ!

3 thoughts on “Βόρειος και Νότιος Δεσμός (Σεληνιακοί Δεσμοί)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *