Χείρωνας Κένταυρος Θεραπευτής

Η διαδικασία της συνεχόμενα ανοιχτής πληγής, η θεραπεία και η επιθυμία για ζωή.

Στην αστρονομία, ο Χείρων έχει διττή φύση, συμπεριφέρεται και σαν κομήτης και σαν αστεροειδής. Ανακαλύφθηκε το 1977 από τον αστρονόμο Τσαρλς Τόμας Κόουαλ και η τροχιά του τοποθετείται ανάμεσα σε αυτή του Κρόνου και του Ουρανού. Το όνομα του συνδέθηκε με τον μύθο του Κένταυρου Χείρωνα από την Ελληνική Μυθολογία.

Στην μυθολογία, ο Κένταυρος Χείρων, όντας γιος του θεού Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας, μεγάλωσε μακριά από τα δύο δομικά πρότυπα της ζωής του, δηλαδή την μητέρα και τον πατέρα του. Ο μεν Κρόνος απομακρύνθηκε μετά την δημιουργία του Χείρωνα, η δε μητέρα του τον εγκατέλειψε διότι αισθανόταν απέχθεια για την μορφή που είχε ο γιος της. Σαν συνέπεια, ο Θεός Απόλλωνας για να μην τον αφήσει μόνο του, ανέλαβε την ανατροφή του καθώς τον λυπήθηκε. Στο πλευρό του Απόλλωνα, ο Χείρων διδάχθηκε μαθητείες όπως η θεραπευτική, η αστρολογία, η ιατρική και άλλα πολλά.

Ο Χείρωνας μέσα από τις διαδομένες ιστορίες που υπάρχουν στο όνομα του, συνδέεται άμεσα με την διδασκαλία του στους γνωστούς ήρωες (όπως ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής κ.λ.π) και ως μύστης της γνώσης τους αναδείκνυε να αναγνωρίζουν τα εσωτερικά τους χαρίσματα – ταλέντα ώστε να τα εξάγουν εποικοδομητικά και λειτουργικά, ενώ τους μεταλαμπάδευε τις αξίες – προσφορές του φυσικού κόσμου. Παράλληλα, εκτός του ότι αποτελούσε το πρότυπο του Διδασκάλου και του Θεραπευτή, διακρίνεται η σχέση του με την θεραπεία και η κάθε είδους προσφορά του στις φυσικές επιστήμες όπως είναι η αστρονομία, η φιλοσοφία, η μαγεία, η βοτανική, η θεραπεία κ.ά.

Επιπρόσθετα, ένας ακόμη χαρακτηρισμός του Χείρωνα είναι ο Πληγωμένος Θεραπευτής, που του δόθηκε όταν ο μαθητής του ο Ηρακλής του έριξε ένα βέλος του οποίου η αιχμή ήταν καλυμμένη με το αίμα της Λερναίας Ύδρας, η οποία και τον πλήγωσε. Αυτή η πληγή έμενε συνεχώς ανοιχτή, διότι ο Χείρωνας ήταν μεν αθάνατος – είχε όμως μία τρωτή πλευρά, κάτι που σαν συνέπεια του έδινε την δυνατότητα να θεραπεύει τους άλλους αλλά όχι τον εαυτό του. Στο τέλος, ζήτησε να πεθάνει και ο Δίας τον λυπήθηκε, επιλέγοντας να θυσιάσει την αθανασία του για να απαλλαγεί από τον διαρκή πόνο και απεβίωσε σαν κοινός θνητός.

Ο συμβολισμός του Χείρωνα λειτουργεί σαν ένα ιδιαίτερο αρχέτυπο ακόμη και στην σύγχρονη εποχή, όπου σαν σκοπό έχει να παρουσιάσει την γέφυρα που μπορεί να σχηματιστεί μεταξύ του φυσικού κόσμου και του πολιτισμού, και ότι για να μπορεί να επέλθει η ισορροπία, είναι σώφρον να αξιοποιηθούν και οι δύο πλευρές του ανθρώπου, η φυσική και η αθάνατη, το σώμα και η ψυχή, το υποσυνείδητο και η συνειδητότητα.

Στην αστρολογία τώρα, οι αστρολόγοι μελετούν συνεχώς τις ιστορίες που υπάρχουν περί του Χείρωνα και προσπαθούν να ενστερνιστούν τον συμβολισμό του αρχέτυπου του, φτάνουν όμως στην μερική προσέγγιση ως προς τι πραγματικά εκφράζει. Η γνωστή αστρολόγος Liz Greene μας λέει ότι ο Χείρωνας αποτελεί πυλώνα για την βαθύτερη κατανόηση της ηλιακής μας συνείδησης, ότι για να επιλέγουμε να ζούμε την ζωή μας στο μέγιστο δυνατό της ύπαρξης της, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε εκείνο το  κομμάτι σε εμάς το οποίο θα αναζητούσε τον θάνατο.  

Κοινώς, εκεί που εμείς θα έχουμε την διάθεση να εξελιχθούμε, να προσφέρουμε, να αγαπήσουμε, να ανοιχτούμε πλήρως κάτι μέσα μας θα το αναιρεί αυτό και θα μας ωθεί στην απομόνωση, να κλειστούμε στον ιδιωτικό μας χώρο, να γίνουμε καχύποπτοι με το περιβάλλον και τους ανθρώπους και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η παγίδα της λήθης, όπου ως ισχυροτέρα των ατομικών μας ιδιοτήτων, μας καθιστά έρμαια των ελαττωμάτων και των φόβων μας, ώσπου στο τέλος να αποτελούμε μέλη ανάμεσα στους ζωντανούς νεκρούς, ή πιο απλά τα υποχείρια της συνεχόμενης ροής που δονείται η ζωή.

Η λυπητερή ιστορία (μύθος) του Χείρωνα, μας εξάγει το συμπέρασμα ότι ο κόσμος που ζούμε δεν είναι απαραίτητα ιδανικός, εξακολουθεί να υπάρχει η μάχη μεταξύ του σκότους και του φωτός, του αρνητικού και του θετικού και αυτό δεν δημιουργεί την αναγκαία προϋπόθεση ότι κάθε θύμα σε αυτή την ζωή θα λυτρωθεί ή ο κάθε θύτης θα τιμωρηθεί (τουλάχιστον όχι σε αυτή την ενσάρκωση για όσους πιστεύουν στην μετενσάρκωση). Είναι ένας δύσκολος δρόμος, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι ιδεαλιστές ή ρομαντικοί, διότι ο δρόμος για την γνώση δεν έρχεται μέσω ενός θαύματος, αλλά από τον διαρκή αγώνα για συνειδητή προσπάθεια ώσπου η αλήθεια και τα εργαλεία που αποκτήσαμε στην πορεία να γίνουν κτήμα μας.

Μέσα από το ζώδιο και τον οίκο που τοποθετείται ο Χείρωνας στον αστρολογικό χάρτη, μπορούμε να “διαβάσουμε” ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα μας, να χαλιναγωγήσουμε τα πάθη μας και να μεταμορφώσουμε τα ελαττώματα μας σε προτερήματα. Μπορούμε εν τέλει, να μάθουμε από τις ανοιχτές πληγές μας και εμείς σαν τον Χείρωνα, να δαμάσουμε την ενστικτώδη φύση μας και να λαξεύσουμε τις νοητικές και πνευματικές ιδιότητες μας για να γίνουμε πρωτίστως οι μύστες, διδάσκαλοι και θεραπευτές του εαυτού μας, και μετέπειτα να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στον πλησίον μας και στο περιβάλλον μας.

 

Ρίξτε μία ματιά στο τελευταίο μας άρθρο στο οποίο μιλάμε για τον Βόρειο & Νότιο Δεσμό πατώντας εδώ.

Επίσης, αν δεν διαβάσατε τις αστρολογικές προβλέψεις του ζωδίου σας για το διάστημα από 8/12 έως και τις 15/12 πατήστε εδώ.

**Τα αστρολογικά μας μαθήματα θα σταματήσουν για την ώρα και θα ξεκινήσουμε με νέο κύκλο μαθημάτων με το νέο έτος. Επίσης, για να σας ευχαριστήσουμε που βρίσκεστε στην παρέα μας τόσο καιρό, θα βγάλουμε ετήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια στο τέλος του Δεκέμβρη.

4 thoughts on “Χείρων – Ο Πληγωμένος Θεραπευτής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *